Noem het maar een hobby

“Wat doe jij”? Het is meestal de eerste vraag die je krijgt tijdens (netwerk)bijeenkomsten en borrels. Tijdens deze zakelijke bijeenkomsten bedoelen mensen dan vaak ‘Wat doe je voor werk’. Want in tegenstelling tot vragen op verjaardagen en andere feestelijke happenings willen mensen tijdens zakelijke bijeenkomsten niet weten of ik de rijst heb gekookt, de hond heb uitgelaten en de katten eten gegeven.

Over foutjes en vouten

MdW tekstNatuurlijk wordt van een tekstschrijver verwacht dat hij of zij foutloos en begrijpelijk Nederlands schrijft. Logisch. Het is immers niet voor niets je beroep. Toch maken ook tekstschrijvers wel eens foutjes. Ik in ieder geval. Niet in teksten voor anderen, en ook als ik teksten moet corrigeren vind ik de type- en spelfouten. Dat is mijn vak. Nee, als ik dan een foutje maak zit dat in 'eigen werk'. Reisreportages bijvoorbeeld, of columns.

Tegen de bakker, voor de bakker

MdW tekstDeze week was de hastag #tegendebakker trending op Twitter. Tienduizenden ZZP'ers die lieten weten wat ze soms van potentiële opdrachtgevers te horen krijgen wanneer ze het hebben over hun tarief. En weet je nu wat het gekke is: het zijn vooral tekstschrijvers en andere creatieven te maken krijgen met onderhandelingen, verzoeken om gratis te werken of in ruil voor 'vermelding' op een website.

Ik zie, ik zie... een nieuwe carrière

MdW tekstWerklozen van Nederland opgelet: uw nieuwe baan is bekend. Ik zie een glanzende toekomst, en dat met slechts een korte opleiding. Die nog eens helemaal betaald wordt ook. Door het UWV. "Want de opleiding heeft een baangarantie". Ja. Klopt. U mag aan de slag als helderziende bij een bellijn.

Regel je zorg met datumprikker

Mark Rutte @Nick van Ormondt Zieke ZZP'ers én ZZP'ers die ziek geweest zijn: er is een oplossing voor al jullie problemen. Mark Rutte heeft het zelf gezegd: crowdfunding en datumprikker. Zo. Zijn we in ieder geval van dat geregel en gezeur af. Toch?

Pak die freelancers keihard aan

WattenZelfstandigen zonder personeel worden veel te veel in de watten gelegd. Ik noem maar even: geen pensioen, geen lobbyen voor werk, arbeidsongeschiktheidsverzekering, onbetaald met vakantie (als dat al kan), geen geld als je een dag niets te doen hebt. Nee, weg met die zelfstandigen. Gewoon een baan zoeken. Sterker nog, een loondienstplicht. Bah. De tijd van knuffelen is voorbij.

He, me moeder roepte me net

Hand met penIn onze Nederlandse taal zijn Engelse woorden niet meer weg te denken. We computeren de hele dag,  Googelen ons suf, halen een bite te eten, bloggen ons door het leven en publishen op websites. En hoe slecht is het taalgebruik! Het lijkt wel een trend om samengestelde woorden los te schrijven. Om overmatig veel Engelse woorden te gebruiken terwijl er prima Nederlandse woorden voor zijn? En hoe vaak zie je het gebruik van een 'd' terwijl het toch echt een 't' moet zijn.