Tips voor een nieuwsbericht

Een nieuws- of persbericht behandelt één onderwerp en is twee tot drie 3 alinea's lang. Doel van het nieuwsbericht is om je lezers feitelijk, duidelijk, nauwkeurig en bondig informeren over een nieuwsfeit. Kenmerk van het nieuwsbericht is dat het antwoord geeft op de 5 W's en de H: Wat gebeurde er, Wie heeft het gedaan, Waar is het gebeurd, Wanneer is het gebeurd, Waarom gebeurde het en Hoe gebeurde het.

Een nieuwsbericht kent een vaste opbouw. In de kop staat het nieuws. De eerste alinea (de lead) sluit op de kop aan en bevat in ieder geval enkele W's. De lead heeft ook een brug naar de vervolgalinea's, die steeds minder belangrijke informatie bevatten.
Je moet de tekst als het ware kunnen ‘oprollen’, ofwel van onderaf kunnen inkorten. Het belangrijkste staat immers in de kop en de lead. Publiceer je je nieuwsbericht op internet vergeet dan niet om er relevante links in te zetten.

De 11 punten checklist

 1. De kop bevat kernachtig het nieuws
 2. Het nieuws staat in de lead en sluit aan bij de kop
 3. Je hebt aan de 5 W's en de H gedacht
 4. De inhoud van je nieuwsbericht is duidelijk en feitelijk
 5. Het nieuwsbericht gaat over één onderwerp
 6. Er zijn alinea's gebruikt en deze sluiten op elkaar aan
 7. Er is witruimte tussen de alinea's
 8. Het bericht is 'oprolbaar'
 9. Het taalgebruik is duidelijk en bevat geen jargon
 10. De zinnen zijn afwisselend kort en wat langer en in de actieve vorm geschreven
 11. Er staan relevante links in het nieuwsbericht

Heb je advies nodig of wil je het schrijven van je nieuwsberichten uit handen geven? Bel 0180-532912 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.