Pak die freelancers keihard aan

WattenZelfstandigen zonder personeel worden veel te veel in de watten gelegd. Ik noem maar even: geen pensioen, geen lobbyen voor werk, arbeidsongeschiktheidsverzekering, onbetaald met vakantie (als dat al kan), geen geld als je een dag niets te doen hebt. Nee, weg met die zelfstandigen. Gewoon een baan zoeken. Sterker nog, een loondienstplicht. Bah. De tijd van knuffelen is voorbij.

Sla me maar neer, maar dit is dus echt wat dit kabinet, minister Opstelten en andere mensen waarvan je denkt dat er enige intelligentie in zou moeten schuilen, op uit zijn. Om de wildgroei aan ZZP'ers te bestrijden wordt het komende jaar! zelfs 500 miljoen euro geïnvesteerd om een speciale Taskforce Freelance-bestrijding in het leven te roepen.

Volgens minister Opstelten gaat het bij de ZZP'er vaak om 'Jonge mensen die nog op zoek zijn naar hun identiteit en dan vervallen in zelfstandig ondernemerschap. Ze vinden hun informatie via het internet, waar ze elkaar aansteken op netwerken als LinkedIn en Pinterest. Via DigiD zijn we erachter gekomen dat ze ook VAR-verklaringen downloaden.' 

Uh...

Dat was toch de bedoeling, om via DigiD een VAR-verklaring te downloaden als je ZZP'er bent?  De belastingdienst controleert al die aanvragen toch? Misschien functioneert de dienst niet goed. Maar daar hoeven we ons geen zorgen meer om te maken want ook de VAR veranderd volgend jaar in een onmogelijk ander systeem, de Beschikking geen loonheffing (BGL). Zo wordt de opdrachtgever mede verantwoordelijk voor de gevolgen van het niet voldoen aan de eisen van zelfstandig ondernemerschap van de ZZP’er. Dat zal ze leren om met een ZZP'er in zee te gaan. Eigen schuld, dikke bult.

Dus...

Kom maar op met die ondernemersheffingen en lik-op-stukbureaucratie, de loondienstplicht, verhoogde startersboete en de afschaffing van de zelfstandigenaftrek. We zijn als zelfstandigen genoeg gepamperd. En nee, ik wil niets horen over al die inzet, de crisis, het amper het hoofd boven water kunnen houden, zoeken naar werk, geen ww-uitkering als opdrachtgevers afhaken vanwege de BGL. Het is genoeg geweest. Het is vijf voor twaalf, volgens Opstelten. "Niet voor niets is in 1810 bij Keizerlijk Decreet de Kamer van Koophandel opgericht voor de registratie van zelfstandige ondernemers. Op die manier kunnen we de risicogroep monitoren en preventief maatregelen nemen om te voorkomen dat de vrienden van freelancers ook het verkeerde pad op gaan. Nederland mag geen uitvalsbasis worden voor zelfstandigheid.”

Maar...

Wat gebeurt er nu met al die hardwerkende, iets meer dan 20.000 euro verdienende (want dat is zo ongeveer de belastinggrens), al jaren als ZZP' er werkende groep mensen? Kunnen we nu echt helemaal niets doen?  

Plaats reactie