Noem het maar een hobby

“Wat doe jij”? Het is meestal de eerste vraag die je krijgt tijdens (netwerk)bijeenkomsten en borrels. Tijdens deze zakelijke bijeenkomsten bedoelen mensen dan vaak ‘Wat doe je voor werk’. Want in tegenstelling tot vragen op verjaardagen en andere feestelijke happenings willen mensen tijdens zakelijke bijeenkomsten niet weten of ik de rijst heb gekookt, de hond heb uitgelaten en de katten eten gegeven.

Het gaat tijdens die bijeenkomsten dus over wat voor werk ik doe. En mijn werk is journalist/tekstschrijver.
“O, leuk. Stukkies voor de krant”, is dan vaak de conclusie. Nee. Stukkies voor de krant maak ik al jaren niet meer. Dat heb ik gedaan. Ik heb zelfs weekbladen gemaakt en gecoördineerd.

Sinds 2007 heb ik een eigen bedrijf. Of eigenlijk twee. Een tekstbureau en daarnaast vier reiswebsites. Die ik bijhoud en waar ik ook voor schrijf.
“O, leuk. Schrijven. Ik doe het zelf ook, het is mijn hobby”, is dan vaak de reactie als ik bovenstaande heb verteld.

Voor mij is het werk. Waarvoor ik een opleiding heb gehad. Waar ik mijn geld mee verdien. Het is heel leuk werk en ik doe het met veel plezier. Maar voor mij is het geen hobby. Heb ik eigenlijk wel een hobby? Want dat wordt ook vaak gevraagd. "Wat is je hobby?"
Ik zou dat het lezen van schrijfsels van anderen (boeken, poëzie etc) kunnen noemen. O, en ik vind het heerlijk om te reizen. Waar ik uiteindelijk toch ook weer mijn werk van heb gemaakt. En ik schrijf. Voor werk. En voor mezelf. Gedichten en verhalen. Vooruit. Noem die laatste twee dan maar een hobby.

Plaats reactie