Groeiend aantal ondernemers

Uit onlangs gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat ruim 150.000 mensen in 2013 een bedrijf zijn gestart. Dat is 13 procent meer dan in 2012. De meeste mensen (63 procent) begonnen een onderneming in de dienstensector. In tegenstelling tot voorgaande jaren kende 2013 echter minder vrouwelijke starters.


Door de crisis is een groot aantal mensen ontslagen, wat voor veel mensen reden is om het dan als zelfstandige te proberen. Volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel heb je in ieder geval talent nodig voor het ondernemerschap. De concurrentie is groot en veel zzp’ers blijken het eerste jaar maar moeizaam te overleven. Dat komt ook omdat ze in dat eerste jaar alles moeten doen waardoor de aandacht te veel versnipperd is.

Hoe krijg je (meer) klanten?

  • Zorg dat je gevonden wordt op internet. De meeste mensen zoeken op internet naar iemand die hen kan helpen.
  • Vergeet naast je website ook de social media niet!
  • Geef dingen uit handen. Als (startende) ondernemer of zzp-er heb je het al druk genoeg met het runnen van je bedrijf. Je moet je administratie regelen, je diensten of producten verkopen en verlenen. Hoe fijn is het dan om een deel van al die werkzaamheden uit te laten voeren door een deskundige, waardoor jij tijd overhoudt om je zaak te runnen.