Uurtarief zzp’ers vaak te laag

geldZzp’ers krijgen vaak minder per uur betaald dan ze eigenlijk willen rekenen, zo blijkt uit een onderzoek van zzptarief.nl. Uit de bijna 700.000 ingevulde calculaties blijkt dat bijna 60 procent van de zelfstandigen zonder personeel een te laag tarief rekent.

Martijn Pennekamp van ikwordzzper.nl en Arjan van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg geven aan dat ongeveer 38 procent van de zzp’ers een kwart minder in rekening brengt dan het tarief dat voor hen kostendekkend is.

Ze stellen een gemiddeld redelijk maandinkomen op 2.850 bruto per maand. Als zzp'er moet je dan 49,92 per uur in rekening brengen om dat bruto inkomen te bereiken. Er wordt daarbij uitgegaan van 29 uur die je per week bij een klant kunt declareren. De overige uren, zo'n 12 per week, heb je nodig om onbetaalde werkzaamheden te doen zoals acquisitie en administratie.

Dat veel zzp’ers minder vragen dan een kostendekkend uurtarief, en toch niet failliet gaan, komt omdat er op kosten als arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorzieningen bezuinigd wordt. De kosten hiervoor zijn wel opgenomen in het gemiddeld uurtarief dat Pennekamp en Van den Born berekend hebben. Pennekamp stelt wel dat niet iedereen bezuinigt op verzekeringen. Wel is volgens hem vastgesteld dat zzp’ers veel te weinig aan pensioenopbouw doen.
Bron www.z24.nl

Vraag: bereken jij ook te weinig en zo ja, waarom? Is het angst om 'te duur' te zijn?

Plaats reactie