Afschaffing lage btw-tarief nabij

geldDoor de commissie Van Dijkhuizen, die zich bezighoudt met aanpassingen aan het Nederlandse belastingstelsel, is aan staatssecretaries Wiebes advies uitgebracht om het lage btw-tarief van 6% af te schaffen, dan wel te verhogen, zo meldt Eventbranche. Een van de sectoren die last zullen hebben van deze maatregel is de gastvrijheidssector.

De ondernemers in deze sector hebben veel activiteiten die onder het 6 % tarief vallen, denk maar eens aan eten, overnachten, entreekaartjes, entertainment en cultuur. Door het afschaffen of verhogen van het lage btw tarief verslechtert de internationale concurrentiepositie van de gastvrijheidssector. De Nederlandse toerist zal meer en meer de grens overgaan en Nederland wordt voor de buitenlandse toeristen onaantrekkelijk.

Brandbrief aan Wiebes

Gastvrij Nederland, de Nationale Raad Toerisme, Horeca en Vrije tijd, laat namens de diverse brancheorganisaties in een brief aan staatssecretaris Wiebes, weten: "In vrijwel alle EU-landen zijn verlaagde tarieven van toepassing op alle logiesverstrekkingen inclusief vakantiebungalow en kamperen en op vele soorten van vrijetijdsbestedingen. In diverse landen wordt het verlaagde tarief juist ingezet voor banen en groeiversnelling. Belgiƫ en Ierland zijn daar goede voorbeelden van. Ook voor wat betreft eten en (alcoholvrij) drinken is in een meerderheid van alle EU-landen een verlaagd tarief van toepassing." Gastvrij Nederland dringt er bij de staatssecretaris op aan om geen verschuiving van lasten naar de btw te overwegen, maar in te zetten op een daadwerkelijke lastenverlichting.

Plaats reactie