VAR-verklaring zzp'er blijft voorlopig bestaan

HandDonderdag 18 december besloot de Tweede Kamer het  debat om de VAR te vervangen tot nader order uit te stellen. Dat betekent dat de VAR voor zzp'ers voorlopig blijft bestaan en dat de nieuwe 'Beschikking geen Loonheffingen' (BGL), waar felle kritiek op kwam, nog even van de baan is.

Voor het plan van Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) om de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) voor zzp'ers en freelancers te vervangen door de BGL is de Tweede Kamer niet enthousiast. Ook ZZP Nederland en de Raad van State hadden kritiek. Ook Actal, het orgaan dat waakt over de regeldruk, zag er geen brood in omdat de nieuwe regeling leidt tot meer kosten en administratieve rompslomp voor zowel de zelfstandigen als de ondernemers die de zzp'er willen inhuren.

De plannen van de Staatssecretaris waren bedoeld om de 'schijnzelfstandigheid' van zzp'ers aan te pakken. Nu vraagt de zelfstandige de VAR-verklaring aan bij de belastingdienst. Met de BGL worden zowel de zzp'er én de opdrachtgever verantwoordelijk voor de vraag of er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking.  En bij elke opdracht moet de BGL opnieuw ingevuld worden. Alsof de zelfstandige, die hard moet werken om het hoofd boven water te houden, daar de tijd voor heeft.

Plaats reactie