Eindelijk een nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Het heeft lang, veel te lang geduurd: het gebruiken van het Burgerservicenummer (BSN) als btw-nummer voor mensen met een eenmanszaak. Een misstand die absoluut in strijd is met de privacywet, de AVG. Immers, je BSN is privé en door het te verwerken in het btw-nummer kan iedereen dat zien, en er misbruik van maken.

 

 

Vanaf 1 januari 2020 krijgen alle ZZP'ers dan ook een nieuw btw-nummer. Of eigenlijk, een nieuw btw-nummer erbij.Vanaf die dag ga je namelijk je huidige btw-nummer gebruiken voor het doen van aangifte omzetbelasting en krijg je een nieuw btw-identificatienummer om te gebruiken op je facturen en website. Goed nieuws dus voor de ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken die tot nu toe hun privé-gegevens ongewild moesten delen. De aangescherpte AVG is de reden de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vorig jaar constateerde dat de Belastingdienst de wet overtreedt door het BSN onderdeel te laten zijn van het btw-nummer. Veel eigenaren van eenmanszaken hebben dat overigens al veel langer aangegeven uiterst bezwaarlijk te vinden.

Wat kun je verwachten?

Heb je een eenmanszaak dan krijg je in het najaar 2019 een nieuw btw-identificatienummer. Dit gaat vanaf 1 januari 2020 het huidige btw-nummer vervangen. Je ‘oude’ btw-nummer blijft na 1 januari in gebruik voor het afdragen van de btw aan de Belastingdienst en wordt vanaf dat moment het ob-nummer genoemd.

Wat moet je nu doen?

Je hoeft nu al niet meer je btw-nummer op je website te vermelden. Pas als je het nieuwe btw-nummer krijgt moet je dat vermelden op je facturen en website. Doe je zaken met Europese klanten laat hen dan dit nieuwe btw-nummer weten en geef duidelijk aan dat ze dit na 1 januari 2020 moeten gebruiken.
Ook leveranciers van administratieve software moeten aanpassingen doen zodat hun product met de nieuwe nummers overweg kan.

Weg met die telefoontjes

ZZP’ers hebben meer last van het ongevraagd gebruiken van privé-informatie. Zo moet je bij de Kamer van Koophandel een adres en telefoonnummer opgeven bij de inschrijving. Vaak is dat het privé-adres en -telefoonnummer. Die nummers werden door de KVK massaal doorverkocht met als gevolg heel veel ongewenste telefoontjes van allerlei aanbieders. Gelukkig stopt de KVK met de doorverkoop van al die naw-gegevens. De informatie blijft overigens wel vindbaar in het register en wordt door KvK verstrekt bij het aanvragen van bedrijfsuittreksels.

Hulp nodig?

Is het allemaal gelukt met het aanpassen van het btw-nummer, maar heb je wat hulp nodig om je website ook aan te passen of te onderhouden? Dan is een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.voldoende om een afspraak te maken voor het bespreken van je wensen.

Plaats reactie